Håndihånd15

Triatlon er en myteomspunnet idrett, og spørsmålene er mange. Her finner du svar på de vanligste og viktigste, og vi legger ut flere svar ettersom dere spør, på leder@trondheimtriatlon.no Still også gjerne spørsmål, del av deres visdom, og følg med på diskusjonene på facebookforumet til Trondheim triatlonklubb.

Hva er triatlon, og hva er rekkefølgen på etappene?

Triatlon er en sport som består av svømming, sykling og løping. Først svømmer man, så sykler man, og til slutt løper man.

Hva er distansene på Trondheim triatlon?

På Trondheim triatlon Normaldistanse er etappene 2,4 km svømming, 50 km sykling, og 12 km løping - i alt om lag 64 km.

Nytt av året er at vi også har alternativ svømmedistanse 750m, med de samme distansene som normaldistanse på svøm og sykkel.

Hvordan bør en trene til Trondheim triatlon?

Alle former for utholdenhetstrening er god trening for triatlon: Spinning, fotball, ski, turer i marka – alt som gjør formen god. Spesifikt inn mot Trondheim triatlon bør en trene svømming, sykling og løping slik at en føler seg trygg på hver del av et triatlon. Legg også inn noen lange økter, slik at du er forberedt på å holde på den tiden det vil ta. En behøver ikke kombinere disiplinene i treningsøktene. Øv likevel gjerne et par ganger på å skifte effektivt fra svømmetøy til sykkeltøy, og fra sykkeltøy til løpetøy. Trondheim triatlonklubbs triatlonarrangementer tilbyr en fin arena for å øve seg på triatlon i forkant, for de som ønsker det, med korte distanser og uhøytidelig opplegg. På sommeren har Trondheim triatlonklubb ukentlig felles svømmetrening med våtdrakter i Kyvannet. I menyen øverst på siden finner du link til Trondheim triatlonklubb sine sider.

Hvor god form må jeg være i for å kunne gjennomføre Trondheim triatlon?

Du bør være i så god form at du klarer å gjennomføre Normaldistansen på under 5 timer. Du bør altså kunne gjøre unna svømmedelen på under 1,5 timer, sykkeletappen på under 2 timer, og løpsdistansen på under 1,5 time. Med jevn, god og allsidig trening klarer du det fint!

Jeg kan ikke svømme krål – hva gjør jeg?

Meld deg på et svømmekurs i krålteknikk i regi av din lokale svømmeklubb eller Tronheim triatlonklubb. Det går også an å svømme en kombinasjon av bryst og krål på Trondheim triatlon.

Hvilket utstyr behøver man for å kunne delta i Trondheim triatlon?

Til svømmeetappen behøver du våtdrakt og svømmebriller. Neoprenhette gir ekstra varme. For de fleste er en rimelig våtdrakt beregnet på svømming det beste. Til sykkeldelen trenger du sykkel, hjelm, og egnede klær og sko. Det er mulig å benytte en hybrid/terrengsykkel, men racersykkel er anbefalt. Tempobøyle eller temposykkel er konge. Til løpinga trenger du egnet tøy og løpesko. Vil du være litt fancy trer du elastiske lisser i løpeskoa for å spare tid i skiftesonen.

Hva bør jeg ha på meg?

Under våtdrakten bør du ha på deg noe du kan sykle og løpe i. Gjerne en triatlon heldrakt, eller andre tettsittende klær som sykkelbukse/løpetights og løpeskjorte. I skiftesonen legger du klar andre klær du kan ta på deg på sykkeletappen, hvis det regner eller er kaldt i været. Om en vil ha på sokker, hansker og solbriller er opp til hva en liker.  Legg gjerne klær og utstyr på et lyst håndkle ved sykkelen din i skiftesonen, slik at det ligger lett synlig, og du kan tørke av eventuelt rusk og rask fra føttene før du tar på sko.

Hva bør jeg spise og drikke undervegs på Trondheim triatlon?

Finn ut hvor mye og hva du liker å drikke (og eventuelt spise) på langturer når du trener, og sats på det. Fyll opp drikkeflaskene på sykkelen, og sett frem mat og drikke i skiftesonen. På løpeetappen har vi drikkestasjoner med vann og saft.

Hvordan fungerer skiftesonen?

I forkant av konkurransen setter deltagerne frem det de behøver til sykkel- og løpsetappen på sin personlige plass i en skiftesone i Ilsvika. Når en kommer opp fra vannet etter svømmeetappen, blir en ledet inn i denne sonen. Her finner en sin plass, og skifter der fra svømmetøy til sykkeltøy. En triller så sykkelen ut av skiftesonen, og vel ute av denne sykler en av gårde. Etter sykkeletappen blir deltagerne igjen ledet inn i skiftesonen. Der skifter en nå fra sykkeltøy til løpetøy, og tar så fatt på løpeetappen. Etter målgang henter en så utstyret sitt ut av skiftesonen.

Er det mulig å melde på lag på Trondheim triatlon, eller må alle tre øvelsene utføres av samme person?

Ja i år det det også mulighet for å stille som lag der en tar en eller fler etapper hver.